Miljöinventering

Miljöinventering innebär att identifiera mängder och typer av farligt avfall i en fastighet. Inventering sker inför en rivning av en fastighet eller vid en ombyggnation. Det är fastighetsägaren eller byggherren som lägger beställning på en miljöinventering för underlag till en rivningsplan. En miljökonsult rekommenderas att utföra själva inventeringen. Den genomförs framförallt för att undvika hälso- och miljörisker vid rivning av miljöfarligt avfall. Utöver dessa risker behöver miljöförvaltningen även godkänna en rivning med farligt avfall, vilket kan ta upp till 6 veckor och orsakar stillestånd i entreprenaden med eventuellt ekonomisk förlust. Därför kan det vara viktigt att genomföra en miljöinventering innan arbetet påbörjas och ha detta i åtanke tidigt i planeringen. Det är vanligt att kombinera miljöinventering med återbruksinventering. Återbruk kan ske internt eller säljas vidare av en återbruksmäklare. Läs mer om återbruksinventering.

Varför är det viktigt att göra en miljöinventering?

En miljöinventering är viktigt ur flera olika aspekter framförallt från ett hälsoperspektiv. Att arbeta under en längre tid med farligt avfall speciellt vid rivning är en allvarlig hälsorisk. Asbest är ett vanligt ämne som förekommer i äldre byggnader. Vid rivning frigörs ämnet och andas lätt in. Med hjälp av inventeringen är det möjligt att sortera ut mängd och typ av farligt avfall. På så sätt kan den transporteras säkert och hanteras korrekt vid en återvinningsstation. Farligt avfall som inte hanteras korrekt eller sprids påverkar miljön och biologin.  

Vad är fördelarna med en miljöinventering?

En miljöinventering säkerställer att personal inte utsätts för hälsorisker. Farligt avfall kan sorteras, transporteras och återvinnas på rätt sätt. Det minimerar påverkan på miljön. Fastighetsägare eller byggherrar undviker förseningar i entreprenaden och ÄTA(ändring, tillägg och avvikelser). Om farligt avfall hittas i samband med rivning behöver allt arbete upphöra. Det ska sedan rapporteras till miljöförvaltningen och det tar upp till 6 veckor innan arbetet kan fortsätta. Det orsakar stora förluster då maskiner och personal blir stillastående. Det innebär också extra kostnad för rivningen och hanteringen av det farliga avfallet. 

Hur går det till?

  1. En miljöinventering inleds med en förstudie av fastigheten.  I bostäder eller fastigheter byggda eller ombyggda fram till 70/80-talet löper det större risk för farligt avfall. Det är vanligt med bland annat PCB, asbest, kvicksilver och tjära.
  2. Ute på plats utförs en okulär undersökning av byggnaden med förstudien i åtanke. En erfaren miljökonsult har kunskap och vetskap om vilka material som innehåller farligt avfall. På så sätt undviks stora kostnader för att skicka onödiga prover till analys hos laboratorier. Stickprover tas på material där det finns en oklarhet om det innehåller farligt avfall. Under inventeringen förs protokoll på vilket material som innehåller farligt avfall, mängden och typen.
  3. Prover skickas vidare till ackrediterat laboratorium för analys.
  4. Beställaren får rapport som beskriver hela processen och dokumentation över allt farligt avfall och mängd. Rapporten skickas även till miljöförvaltningen som underlag till rivningen. Med hjälp av rapporten kan fastighetsägare eller byggherren sedan hantera avfallet.

Krav på miljöinventering vid rivning

Vid rivning av en fastighet krävs att farligt avfall hanteras och sorteras korrekt. Avfallet klassificeras och hanteras utifrån riktlinjerna i avfallsförordningen. Att hantera farligt avfall såsom asbest kräver tillstånd från arbetsmiljöverket. Det ska också finnas en arbetsmiljöplan för att säkerställa att alla involverade i rivningen har en trygg arbetsplats. 

Material som vanligtvis innehåller farligt avfall

I byggnader som uppförts eller renoverats innan 70/80-talet är det vanligt med farligt avfall. En erfaren miljökonsult har vetskap om vad man ska leta efter och om materialet innehåller farligt avfall. Nedan kommer ett urval av några vanliga exempel:

Kvicksilver:

  • Belysning
  • Termostater
  • Brytare

Asbest:

  • Ventilation
  • Mattlim
  • Kakel och klinkerfog
  • Rör och dörrisolering
  • Eternitskivor

PCB:

  • Fogmassor
  • Golvmassor
  • Kondensatorer i bland annat, lysrör, torktumlare, tvättmaskiner, oljebrännare m.m.

Bly:

  • Fönster
  • Avloppsrör
  • Takmaterial

Att utsättas för dessa farliga avfall kan ha allvarliga hälsokonsekvenser. Därför är det extra viktigt att fastighetsägare och byggherrar beställer en miljöinventering av en erfaren miljökonsult. 

Kontakta oss

Vi på Lynx Miljökonsult har lång erfarenhet av miljöinventeringar. Som mindre bolag har vi kortare ledtider och möjligheten att ta oss an uppdrag med kort varsel.

Innehåll

Kontakta oss så hjälper vi dig.

Sally Johansson
Andreas Andjelic

Övriga Tjänster

Skicka ett meddelande
Jag är:
Lynx Miljökonsult AB
559424-4963

Burggrevegatan 29
411 03 Göteborg
All rights reserved © Lynx Miljökonsult AB