Miljöteknisk markundersökning

En miljöteknisk markundersökning visar om det finns samt vilka typer och mängd föroreningar som finns i en mark. Undersökningen fastställer om marken utgör en risk för människor eller miljö samt om åtgärder krävs. I samband med köp av en fastighet, mark eller inför nybyggnation är det vanligt att en fastighetsägare eller byggherre beställer en miljöteknisk markundersökning. Som köpare av en fastighet eller mark är det bra att veta om framtida saneringsåtgärder behöver tas innan köpet genomförs. Det för att undvika oväntade . Ska du bygga nya fastigheter eller bostäder finns idag olika krav på vilka halter som är tillåtna enligt gällande detaljplan som får finnas i marken. 

Varför är det viktigt att göra en miljöteknisk markundersökning?

Ur ett miljö- och hälsoperspektiv är en miljöteknisk markundersökning kritisk. Föroreningar i mark kan ha en negativ påverkan på människan och miljön. Allvarliga hälsorisker kan uppstå i områden med förorenad mark. Om en förorening upptäcks ska tillsynsmyndigheten skyndsamt informeras. Entreprenaden går då över till att bli ett saneringsprojekt och den ursprungliga planen för fastigheten fördröjs.

Tillsynsmyndigheten har en handläggningstid om 6 veckor vilket kan skapa stillestånd i entreprenaden. Stillestånd vill en byggherre alltid undvika, därför är det viktigt att göra en miljöteknisk markundersökning innan förvärv av en fastighet görs. Det är därför en stor fördel att jobba förebyggande för att undvika sådana situationer.

Hur går en miljöteknisk markundersökning till?

  1. Historisk inventering: Vilken typ av verksamhet har funnits tidigare på platsen. Har det hanterat exempelvis kemikalier eller har det skett spill av farligt avfall? Om i så fall var på området har hanteringen eller utsläppet skett? 
  2. Provtagningsplan: En rapport skapas som innehåller syftet till undersökningen, historisk data kring marken, geologin(vad är det för typ av jordarter, är det genomsläppligt eller täta arter) i området, områdesbeskrivningar, förklaring till hur arbetet ska utföras. Ett kartunderlag som visar punkter där borrning eller grävning ska ske .borra(borrbandvagn, tar provar per halv meter.) eller gräva. Brukar borra mellan 3,5 – 4 meters djup eller tills man stöter på naturlig jord eller grundvatten.
  3. Fältprov: Utifrån kart underlagets markeringar borras det antingen med borrbandvagn eller gräver med grävmaskin. Provtagning sker varje halvmeter och standard ner till 3,5 – 4 meters djup. Det för att mer exakt kunna ange var och vilken mängd av marken som har farligt avfall. Fältanteckningar förs under borrningen
  4. Provberedning: Utifrån fältanteckningar avgörs vilka prover som ska skickas vidare till analys. All analys av proverna ska ske från ett ackrediterat laboratorium.
  5. Kemiska analyser: När resultaten har mottagits jämförs dem med naturvårdsverkets generella riktvärden. Det finns två olika klassificeringar:
    Känslig Markanvändning (KM) exempelvis bostäder och förskolor.
    Mindre känslig markanvändning(MKM) exempelvis trafikområden, kontor eller industriområden. Kraven och riktvärdena är fortsatt höga men ligger inte lika högt som KM-värdena.
  6. Utifrån resultaten kan miljökonsulten rekommendera att en riskbedömning utförs utifall att föroreningarna ligger på gränsen till naturvårdsverkets generella riktvärden. Om värdet överstiger riktlinjerna föreslås en åtgärdsplan och kostnadsuppskattning.
  7. Resultatrapport: Beställaren av markundersökningar mottar en rapport som innehåller alla de ovanstående stegen. Om en åtgärdsplan har önskats av beställaren får de en karta som visar vilka områden som krävs sanering, mängden samt vilka värden sanering behöver uppnå.  

Riskbedömning

En riskbedömning sker då resultaten av fältproverna ligger strax över gränsen till naturvårdsverkets generella riktlinjer. Baserat på mängden och vilken typ av förorening det handlar om kan ibland en beställare undvika sanering av marken. Om en miljökonsult föreslår en riskbedömning rekommenderas den att följas. Sanering av förorenad mark kan kosta allt mellan 0.5 och 4 miljoner kronor. Beroende på storlek och mängden förorening kan priset bli större än så.

Åtgärdsplan

En åtgärdsplan tas fram efter att prover visat på föroreningar i marken eller att riskbedömningen avgjort att sanering krävs. Åtgärdsplanen visar mängden avfall, vilken klassificering den har (MK, MKM) och var i marken saneringen ska ske. Den visar också kostnaden för hanteringen av det farliga avfallet. 

Kontakta oss

Kontakta oss om du vill ha mer information eller behöver hjälp med en miljöteknisk markundersökning. Vi på Lynx Miljökonsult har lång erfarenhet av hantering och undersökning av förorenad mark. Som mindre företag har vi ofta möjligheten att anta oss uppdrag på kort varsel. 

Innehåll

Kontakta oss så hjälper vi dig.

Sally Johansson
Andreas Andjelic

Övriga Tjänster

Skicka ett meddelande
Jag är:
Lynx Miljökonsult AB
559424-4963

Burggrevegatan 29
411 03 Göteborg
All rights reserved © Lynx Miljökonsult AB