Återbruksinventering

En återbruksinventering avgör vilket material som kan återanvändas vid rivning av en fastighet. Istället för att återvinna kan fastighetsägare eller byggherrar välja att återbruka materialet. Återbruk kan ske antingen externt via en återbruksmäklare eller internt. Vid rivning är det krav på att farligt avfall ska hanteras, sorteras och återvinnas korrekt. En miljökonsult utför då en miljöinventering och går igenom allt material i byggnaden. Det kan effektivt kombineras med en återbruksinventering. Det leder till mindre utgifter för transporter och inköp samt värnar om miljön.

Kontakta oss på 079 – 350 46 22 eller info@lynxmiljokonsult.se för en kostnadsfri konsultation och rådgivning kring återbruksinventering. Vi som mindre företag jobbar tätt med er som kund och kan ta uppdrag på kort varsel utan långa ledtider.

Vad är skillnaden mellan återanvändning och återvinning?

Återanvändning innebär att material används i sitt befintliga tillstånd. Vid återvinning bryter man istället ner materialet som används för att producera nya produkter. Att återvinna är en flerstegsprocess som ofta inkluderar att material krossas och smälts ner. Återvinning orsakar på så vis ytterligare miljöutsläpp. Återanvändning även kallat återbruk är ett mer hållbart tillvägagångssätt. Det krävs ingen återvinning eller nyproduktion av produkter och material som orsakar miljöutsläpp.

Vad är fördelarna med återbruk?

Återbruk är fördelaktigt för både miljön och vid rivning och nyproduktion. Det värnar om miljön genom att undvika återvinning och nyproduktion av material. Vid rivning undviks extra transport-och inköpskostnaderna om återbruket sker internt. En återbruksinventering kan ofta resultera i besparingar för projekt och värnar om miljön.

Vanligt material som kan återbrukas

  • Rökdetektorer
  • Belysningsarmaturer
  • Dörrstängare
  • Parkett eller laminatgolv
  • Fönster
  • Diskmaskiner och tvättmaskiner
  • Köksskåp
  • Dörrar
  • Badrumsinredning

Hur går det till?

En återbruksinventering sker i samband med en miljöinventering och går till på följande sätt.

  1. Förstudie av byggnaden som ska rivas eller byggas om. Vi tittar när byggnaden har upprättats och tidigare verksamheter. I byggnader som upprättats eller byggts om innan 70/80-talet finns det ofta farligt avfall. Det är vanligt med PCB, asbest, tjära eller kvicksilver.
  2. En miljökonsult undersöker byggnaden och materialet utifrån förstudien. En erfaren miljökonsult kan ofta avgöra vilka material som innehåller farligt avfall. På så vis kan man undvika dyra analyser av prover. Stickprover på material när det är oklart om det innehåller farligt avfall. 
  3. Proverna skickas vidare till analys av ett ackrediterat laboratorium. 
  4. Beställaren får en rapport som innefattar både miljöinventering och återbruksinventeringen. Rapporten innehåller vilket material, mängden och en uppskattad kostnadsbesparing av återbruket.

Kontakta oss

Vi har lång erfarenhet från både återbruksinventeringar och miljöinventeringar. Som mindre bolag kan vi ofta ta oss an uppdrag på kort varsel med korta ledtider. Kontakta oss på 079 – 350 46 22 eller info@lynxmiljokonsult.se för en kostnadsfri konsultation och rådgivning kring återbruksinventering. 

Innehåll

Kontakta oss så hjälper vi dig.

Sally Johansson
Andreas Andjelic

Övriga Tjänster

Skicka ett meddelande
Jag är:
Lynx Miljökonsult AB
559424-4963

Burggrevegatan 29
411 03 Göteborg
All rights reserved © Lynx Miljökonsult AB